Fafűtési rendszerek

Tények és tévhitek

Sokan gondolják, hogy a fatüzelés ma már korszerűtlen, a környezettudatossággal pedig egy lapon sem említhető. Az alternatív-, és megújuló energia lett az új hívószó, miközben sokszor bele sem gondolunk, mit is értünk ez alatt. Hová kell sorolnunk a fát? Kétségkívül a megújuló energiák közé, hiszen a fa akár emberi beavatkozás nélkül is folyton megújul.

Szén-dioxid kibocsátás

Rendben – mondhatja bárki – valóban megújuló energia a fa is. De ettől azonnal környezetbarátnak is kell tekinteni? Hiszen mindenki tudja, hogy a gázhoz képest rossz a hatásfoka, és jelentős mennyiségű szén-dioxidot, valamint nitrogén-oxidot és szén-monoxidot bocsát ki, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Ez igaz, ugyanakkor hozzá kell tennünk azt is, hogy kén-dioxid és nehézfém kibocsátása viszont igen csekély!

Kiirtjuk az erdőket?

Még ha a fa elégetése nem is jelent veszélyt a bolygónkra, akkor is fennmarad a kérdés, hogy mi történik, ha az erdőkben lévő fát felhasználjuk tüzelésre, és nem lesz, ami majd megkösse a légkör szén-dioxid tartalmát. Ez a köztudatban nagyon is élő kép leginkább az esőerdők esztelen pusztításáról szóló híradásokból táplálkozik. Nos, szerencsére Európában nem most kezdtek el ezen a problémán gondolkodni, hanem az 1800-as évek elején, amikor is megalapították az állami erdőgazdálkodásokat. Tény és való, hogy lehetetlen minden fa mellé erdészt állítani, de a szigorú felügyelet meghozta a hatását.
Tartamosságnak hívják az erdészek azt a fakitermelést, amelynek alapelve, hogy minden évben kizárólag annyi fát szabad kivágni, amennyi évente nő, vagy amennyinek az ültetéséről mesterségesen gondoskodunk. Ezt az elvet akár naivnak és ellenőrizhetetlennek is nevezhetjük, ugyanakkor a tényt el kell fogadnunk, miszerint Közép-Európa erdeiben ma sokkal több fa van, mint az elmúlt 200 évben bármikor. Amennyiben az erdőgazdálkodást a jelenlegi szinten tudjuk tartani, nem kell attól tartanunk, hogy el fog fogyni a fa az erdőkből.

Bővebben: http://fontanaenergia.hu/fafutes/tenyek-es-tevhitek


 Tűzifa, apríték, brikett, pellet

Ha a biomassza mint megújuló erőforrás háztartási léptékű energetikai hasznosításáról beszélünk, akkor ezalatt többnyire a fa valamilyen formában történő elégetését értjük. Megújuló energiaforrásként állandóan újratermelhető, így nem fenyeget az a veszély, hogy esetleg elfogy, szemben a fosszilis energiaforrásokkal. Sok helyen használják még a régi fatüzelésű cserépkályhákat, ami hangulatos, és megújuló energiával üzemel, de hatásfok tekintetében elmarad az újabb technológiáktól. Lényegesen jobb hatásfokkal tüzelhetjük el a fát faelgázosító kazánban. Ez a kazán a faégésekor keletkező gázokat is hasznosítja, így a hagyományos kályhák 60% körüli hatásfokához képest itt már 85–95% hatásfokkal számolhatunk. Többféle megoldás is szóba jöhet, ha a megújuló energiaforrások közül a fatüzelésre esne a választásunk.

Bővebben: http://fontanaenergia.hu/fafutes/tuzifa-faapritek-fabriket-pellet


Faelgázosító kazánok

Ha a fűtés korszerűsítése kerül szóba, a családi házak tulajdonosai nem feltétlenül egy korszerű gázkazánban vagy megújuló energiában gondolkodnak. Egyre többen határoznak úgy, hogy a gázkazán megőrzése mellett egy szilárd tüzelésű kazánt is beszereznek. Jól is teszik, ezáltal ugyanis könnyen függetlenné válhatnak a gázszolgáltatótól, ami ínséges időkben komoly előnyt jelenthet. De akkor sem kell pánikba esniük, ha fogytán a fa, hiszen bármikor átállhatnak a gázfűtésre. A fatüzelésű kazánokat általában nem szoktuk a korszerű berendezések közé sorolni, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy ezen a téren éppúgy zajlik a fejlesztés, mint például a napenergiás vagy a gázüzemű készülékek háza táján. De mit is tud a faelgázosító kazán?

bővebben: http://fontanaenergia.hu/fafutes/faelgazosito-kazanok


Pellet kazán

Érdemes előrelátóan nem a legnagyobb téli hidegben azon gondolkozni, hogy milyen alternatív lehetőségek lehetnek, ha akadozik a gázfűtés, mivel fűtjük majd akkor otthonunkat. Kiváló alternatívát jelentenek a megújuló energiát hasznosító pellet tüzelési rendszerek! Használatuk kényelmes, és rendkívül gazdaságos. Tisztán üzemelnek, nagyon jó hatásfokkal és a pellet tüzelőanyag tárolása is jóval egyszerűbb mint akár egy tűzifás, szenes fűtési rendszernek.

A pelletfűtés azért környezetbarátabb a fafűtésnél, mert újrahasznosított alapanyagot használ. A pellet nedvességtartalma 10%-nyi a fa 40%-ával szemben. Ezért hatásfoka jobb a tűzifánál, a szabályozott égés miatt a káros anyag kibocsátása is alacsonyabb.

Az automatikus pellet kandallók, kazánok minimális kezelést igényelnek. A tároló feltöltése, és a hamu eltávolítása jóval egyszerűbben megoldható mint a hagyományos tüzelési rendszereknél. Mivel közel 90%-os hatásfokkal működnek, nagyon jó alternatívát jelentenek kiegészítő fűtésnek, vagy a nagyobb rendszerek akár a lakás teljes fűtési, melegvíz ellátását is biztosítják. Így egy teljesen gáz hálózattól független fűtés alakítható ki velük, gazdaságos, megújuló energia forrással.

Bővebben: http://fontanaenergia.hu/fafutes/pellet-kazan


Tömegkályha

A tömegkályha és a tömegtűzhely a Skandináviában használt hagyományos téglakályha évtizedek óta fejlesztett új változata; másodégés-kamrával, másodlevegővel, nagy hőtartó tömeggel készül, kevés fával nagyon kellemes hőkomfortot ad. Az amerikai szakirodalmi adatok szerint Finnországban az új építésű családi házak több mint 90%-át tömegkályha fűti. Míg néhány évvel ezelőtt sokan még furcsállották, hogy a kényelmes gázfűtés helyett az ember miért választja inkább a fával való tüzelést, addig ma már alig kérdőjelezik meg ezt a döntését: a földgáz folyamatosan drágul, és mivel importból szerezzük be, ezért fennáll a lehetősége annak, hogy időről időre csak korlátozottan áll rendelkezésre. Ausztriában és Németországban is sok helyen fűtenek fával, és ezekben az országokban is egyre jobban kezd elterjedni a tömegkályha, mivel olcsóbb, biztosabb és hangulatosabb is, mint a gázfűtés.

Bővebben: http://fontanaenergia.hu/fafutes/tomegkalyha


Sparhelt

Közismert nevén sparheltnek hívott tűzhely elnevezése németül sparherd, magyarul takaréktűzhely. Az elnevezés egyértelműen utal a legfőbb tulajdonságára: spórolni lehet vele. A sparhelt a kemencét váltotta le a XIX. század közepétől fokozatosan, miközben csaknem ugyanolyan jól lehetett benne sütni és főzni (sokkal jobban, mint a mai tűzhelyekben), valamint fűteni vele a lakást. Sokan azt hiszik, hogy a sparhelt már a múlté, de a számok nem ezt mutatják. Most is lehet kapni a „Salgót”, de a mesterek akár építenek nekünk téglából, kályhacsempéből.

Bővebben: http://fontanaenergia.hu/fafutes/sparhelt


 

Be Sociable, Share!