Faelgázosító kazánok

Ha a fűtés korszerűsítése kerül szóba, a családi házak tulajdonosai nem feltétlenül egy korszerű gázkazánban vagy megújuló energiában gondolkodnak. Egyre többen határoznak úgy, hogy a gázkazán megőrzése mellett egy szilárd tüzelésű kazánt is beszereznek. Jól is teszik, ezáltal ugyanis könnyen függetlenné válhatnak a gázszolgáltatótól, ami ínséges időkben komoly előnyt jelenthet. De akkor sem kell pánikba esniük, ha fogytán a fa, hiszen bármikor átállhatnak a gázfűtésre. A fatüzelésű kazánokat általában nem szoktuk a korszerű berendezések közé sorolni, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy ezen a téren éppúgy zajlik a fejlesztés, mint például a napenergiás vagy a gázüzemű készülékek háza táján. De mit is tud a faelgázosító kazán?

Hogy működik?

Megkockáztatom a kijelentést, miszerint a faelgázosító kazán az egyik legjobb fejlesztés, ami az elmúlt években a fatüzelésű kazánoknál történt. Kisebb költséggel és segédenergiával állítható elő a tüzelőanyag, mint például a pellettüzelés esetében, ugyanakkor a hatásfoka megközelítőleg ugyanakkora.

A hagyományos fatüzelésű kazánokban az elégett fából felszabaduló gáz eltávozik a kéményen keresztül, holott abban még számottevő éghető anyag van. A tökéletlen égés eredményeként hamu és salak formájában is hátramaradnak olyan anyagok, amelyekből kinyerhető lett volna a hőenergia. A faelgázosító kazán nem hagyja ezeket az anyagokat kihasználatlanul eltávozni.

A kazán felső részében helyezkedik el a tüzelőanyagtér, vagyis ide rakjuk a fát. Ebben a térben történik a fa szárítása, és elgázosítása. Az alul elhelyezkedő tűztérben pedig a fából felszabaduló gáznemű anyagok elégetése. A kazán begyújtását követően körülbelül 200 celsius fokon történik a fa szárítása, majd 200 és 700 celsius fok között légszegény környezetben elég. Ekkor a fából faszén keletkezik, valamint éghető gázok szabadulnak fel belőle. A felső térben a kevés levegő miatt ez a gáz nem tud elégni, de egy ventilátor továbbítja azt az alsó tűztérbe, ahol elektronika által szabályozva a kazán levegőt adagol hozzá, ennek köszönhetően pedig éghetővé válik.

(Forrás: guntamatic.com)

A faszén természetesen a felső tűztérben el tud égni, ám – bármilyen meglepően hangzik – a főégés nem más, mint a fából felszabaduló gáz elégetése, ami körülbelül 1100 celsius fokon történik. Rövid idő alatt viszonylag sok hőenergiát termel a kazán, amit puffertartályban tárol a felhasználásig. Ennek a működési elvnek köszönhetően a faelgázosító kazán körülbelül 85-90 százalékos hatásfokkal működik, ami igen figyelemre méltó a hagyományos fatüzelésű kazánokhoz képest.

A hagyományos fatüzelésű kazánokban az elégett fából felszabaduló gáz eltávozik a kéményen keresztül, holott abban még számottevő éghető anyag van. A tökéletlen égés eredményeként hamu és salak formájában is hátramaradnak olyan anyagok, amelyekből kinyerhető lett volna a hőenergia. A faelgázosító kazán nem hagyja ezeket az anyagokat kihasználatlanul eltávozni.

A kazán felső részében helyezkedik el a tüzelőanyagtér, vagyis ide rakjuk a fát. Ebben a térben történik a fa szárítása, és elgázosítása. Az alul elhelyezkedő tűztérben pedig a fából felszabaduló gáznemű anyagok elégetése. A kazán begyújtását követően körülbelül 200 celsius fokon történik a fa szárítása, majd 200 és 700 celsius fok között légszegény környezetben elég. Ekkor a fából faszén keletkezik, valamint éghető gázok szabadulnak fel belőle. A felső térben a kevés levegő miatt ez a gáz nem tud elégni, de egy ventilátor továbbítja azt az alsó tűztérbe, ahol elektronika által szabályozva a kazán levegőt adagol hozzá, ennek köszönhetően pedig éghetővé válik.

A faszén természetesen a felső tűztérben el tud égni, ám – bármilyen meglepően hangzik – a főégés nem más, mint a fából felszabaduló gáz elégetése, ami körülbelül 1100 celsius fokon történik. Rövid idő alatt viszonylag sok hőenergiát termel a kazán, amit puffertartályban tárol a felhasználásig. Ennek a működési elvnek köszönhetően a faelgázosító kazán körülbelül 85-90 százalékos hatásfokkal működik, ami igen figyelemre méltó a hagyományos fatüzelésű kazánokhoz képest.

forrás: ingatlanmagazin

 

Be Sociable, Share!