Pellet kazán

Érdemes előrelátóan nem a legnagyobb téli hidegben azon gondolkozni, hogy milyen alternatív lehetőségek lehetnek, ha akadozik a gázfűtés, mivel fűtjük majd akkor otthonunkat. Kiváló alternatívát jelentenek a megújuló energiát hasznosító pellet tüzelési rendszerek! Használatuk kényelmes, és rendkívül gazdaságos. Tisztán üzemelnek, nagyon jó hatásfokkal és a pellet tüzelőanyag tárolása is jóval egyszerűbb mint akár egy tűzifás, szenes fűtési rendszernek.

A pelletfűtés azért környezetbarátabb a fafűtésnél, mert újrahasznosított alapanyagot használ. A pellet nedvességtartalma 10%-nyi a fa 40%-ával szemben. Ezért hatásfoka jobb a tűzifánál, a szabályozott égés miatt a káros anyag kibocsátása is alacsonyabb.

Az automatikus pellet kandallók, kazánok minimális kezelést igényelnek. A tároló feltöltése, és a hamu eltávolítása jóval egyszerűbben megoldható mint a hagyományos tüzelési rendszereknél. Mivel közel 90%-os hatásfokkal működnek, nagyon jó alternatívát jelentenek kiegészítő fűtésnek, vagy a nagyobb rendszerek akár a lakás teljes fűtési, melegvíz ellátását is biztosítják. Így egy teljesen gáz hálózattól független fűtés alakítható ki velük, gazdaságos, megújuló energia forrással.

Hogyan működik az automatikus pelletkazán?

Az automatikus pelletkazán nem csak környezetkímélő, de roppant kényelmes fűtési rendszer is egyben. A pellet fűtőanyagot az épület egy megfelelően kialakított részében, pellettartályban kell tárolni. Nem szükséges közös helységben lennie a kazánnak és a pellettartálynak, hiszen az automatikus pelletadagolás megoldható távolabbi épületrészből is. A pellettároló tartályokat az épület méretéhez képest kell kiválasztani. Az optimális méretű tartályt egy fűtési szezonban mindössze egy-két alkalommal kell feltölteni.
A pellet elégése során keletkező hamu a kazán aljában, egy hamutálcán gyűlik össze. Ezt mindössze néhány havonta kell üríteni.
Ez az egyetlen munka, amit el kell végezni a fűtési idény során, minden más teljesen automatikus.

 

 

Be Sociable, Share!