Tények és tévhitek

Sokan gondolják, hogy a fatüzelés ma már korszerűtlen, a környezettudatossággal pedig egy lapon sem említhető. Az alternatív-, és megújuló energia lett az új hívószó, miközben sokszor bele sem gondolunk, mit is értünk ez alatt. Hová kell sorolnunk a fát? Kétségkívül a megújuló energiák közé, hiszen a fa akár emberi beavatkozás nélkül is folyton megújul.

Szén-dioxid kibocsátás

Rendben – mondhatja bárki – valóban megújuló energia a fa is. De ettől azonnal környezetbarátnak is kell tekinteni? Hiszen mindenki tudja, hogy a gázhoz képest rossz a hatásfoka, és jelentős mennyiségű szén-dioxidot, valamint nitrogén-oxidot és szén-monoxidot bocsát ki, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Ez igaz, ugyanakkor hozzá kell tennünk azt is, hogy kén-dioxid és nehézfém kibocsátása viszont igen csekély!

Kiirtjuk az erdőket?

Még ha a fa elégetése nem is jelent veszélyt a bolygónkra, akkor is fennmarad a kérdés, hogy mi történik, ha az erdőkben lévő fát felhasználjuk tüzelésre, és nem lesz, ami majd megkösse a légkör szén-dioxid tartalmát. Ez a köztudatban nagyon is élő kép leginkább az esőerdők esztelen pusztításáról szóló híradásokból táplálkozik. Nos, szerencsére Európában nem most kezdtek el ezen a problémán gondolkodni, hanem az 1800-as évek elején, amikor is megalapították az állami erdőgazdálkodásokat. Tény és való, hogy lehetetlen minden fa mellé erdészt állítani, de a szigorú felügyelet meghozta a hatását.
Tartamosságnak hívják az erdészek azt a fakitermelést, amelynek alapelve, hogy minden évben kizárólag annyi fát szabad kivágni, amennyi évente nő, vagy amennyinek az ültetéséről mesterségesen gondoskodunk. Ezt az elvet akár naivnak és ellenőrizhetetlennek is nevezhetjük, ugyanakkor a tényt el kell fogadnunk, miszerint Közép-Európa erdeiben ma sokkal több fa van, mint az elmúlt 200 évben bármikor. Amennyiben az erdőgazdálkodást a jelenlegi szinten tudjuk tartani, nem kell attól tartanunk, hogy el fog fogyni a fa az erdőkből.

Gondolkodjunk globálisan

Azt már tehát tudjuk, hogy a fa elégetése nem jelent semmilyen közvetett, vagy közvetlen veszélyt a légkörünkre nézve. Emellett nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt sem, hogy a fa kitermelése jóval környezetbarátabb folyamat, mint például a földgáz, vagy a szén felszínre hozása. Az sem mellékes, hogy míg a gázt a kitermelés helyéről rengeteg segédenergia árán tudjuk a felhasználási területre szállítani, addig a fa szinte bárhol megterem a világon, ezért a felhasználási helyre történő szállítása sem okoz különösebb gondot, és nem is terheli annyira környezetünket.

Noha eddig csupán a fatüzelés környezetbarát mivoltáról beszéltünk, végszóként essen szó még egy további előnyéről, amely legalább annyira fontos lehet, mint a környezettudatosság. A fa ugyanis függetlenséget is jelent. A szolgáltatóktól való függetlenség nyilvánvaló, hiszen elegendő mennyiségű fával nyugodt szívvel dőlhetünk hátra a fotelben, nem kell rettegve várnunk a havi fűtésszámlát.

Az pedig már csak a hab a tortán, hogy a fatüzelésű kazán egy hosszabb áramszünet esetén is vígan üzemel tovább!

forrás: ingatlanmagazin

Be Sociable, Share!