BIODOM27 PELLETKAZÁN

A pellettüzelés ma még csak elterjedőben van ma Magyarországon, de a földgáztüzelésre kevésbé berendezkedett országokban, mint pl. Németország, Ausztria vagy Olaszország már nagy hagyománya van. Ezekben az országokban a tüzelőanyag gyártásra és elosztásra ma már egész iparágak szakosodtak, az érvényes előírások részletesen szabályozzák a pellet minőségét, de még a pellet tárolásának a körülményeit is. 2010-től az Európai Unió EN 14961-2 előírása egységesíti a pelletre vonatkozó helyi előírásokat, így felváltja a helyi szabályozásokat és megteszi a már rég aktuális lépést, lefekteti az össz-európai egységes szabályozást a pelletek minőségére vonatkozóan. A szabvány életbelépésétől kezdve ugyanazt értjük pelleten és annak minőségi osztályain Magyarországon, mint Németországban, vagy Olaszországban. Ez a lépés a magyar pelletpiac számára is igen fontos, hiszen ez az egyik olyan energiahordozó, amelyikről már ma tudhatjuk, hogy biztosan jelentős bővülés előtt áll.

A leggyorsabban reagáló energiapiaci szereplő természetesen a kisfogyasztó, aki döntéseit – lehet rajta keseregni, de attól még így van- nem feltétlenül a legésszerűbb ár-érték arány figyelembe vételével hozza meg. Számukra a kifejezetten (fa) pellettüzelésre alkalmas és fejlett vezérléssel rendelkező központi hőtermelők sokáig csak a prémium kategóriában voltak elérhetők. Ezen termékeken kívül a piac nem kínált kompakt készülékeket, csak a szilárd tüzelésű kazánokra épített pelletégőket.

Ezt a területet hivatott betölteni a BIODOM27 pelletkazán, amely szolgáltatásait és árát egybevetve unikum a hazai piacon. A készülék külseje kompakt méreteivel és kialakításával hívja föl magára a figyelmet, hiszen a tetején elhelyezett pellettároló miatt az alapterülete mindössze 900×650 mm. A pellettárolóba az energiaigénytől függően 4-7 napra elegendő tüzelőanyag tölthető -a kazán átlagos pelletfogyasztása 1,2-6,7 kg/h. A méretein túl a készülék füstgázelvezető rendszere kialakításának rugalmassága is segíti az elhelyezését, hiszen a füstgázcsonktól a kémény tetejéig terjedő hossz akár 8 méter is lehet. Érdekessége, hogy a füstgázventilátor segítségével a frisslevegő ellátás is légcsatornázható, megkönnyítve az kazán helyének kiválasztását. Az égéstermék a fordulatszám szabályozott ventilátornak köszönhetően az ellenőrzött körülmények között távozik az égőtérből, mert a készülék a füstgázventilátor fordulatszámát az éppen aktuális teljesítményhez igazítja. Az égőtér szívott rendszerű, ezáltal elkerülhető, hogy tömítetlenség esetén vagy az ajtó nyitásakor szennyezőanyag kerüljön a külső térbe. Fontos funkció, hogy az ajtó kinyitásakor a füstgázventilátor automatikusan leáll, emiatt az égőtérben lévő pellet égési folyamata is szünetel, amely az ajtó visszacsukásakor automatikusan újraindul.

A készülék széles teljesítményhatárok – 7.8 és 30 kW – között működik, beépített elektronikája lehetővé teszi, hogy a teljes teljesítménytartományban vagy a minimális és a felhasználó által választott csökkentett maximális teljesítmény között működjön. A kazán az éppen aktuális fűtési teljesítménynek megfelelő hőenergiát a bevitt pellet és a szükséges égési levegő szabályozásával állítja elő. A maximális fűtési előremenő vízhőmérséklet a felhasználó által is beállítható, elérése előtt 4 °C-kal a kazán automatikusan elkezdi csökkenteni az égéstérbe adagolt pellet mennyiségét, így is takarékoskodva a felhasznált pellet mennyiségével. A készülék átlagos hatásfoka 90% fölötti. 1 tonna A1 minőségű pelletből mindössze kb. 2,5 kg, A2 minőségből kb. 10 kg hamu keletkezik. BIODOM pelletkazán energiafelhasználása is figyelemre méltó, üzem közben a maximális energiafelvétel csak 53 W.

A BIODOM pelletkazán beépített elektronikája alkalmas a fűtés teljes levezérlésére, akár szobatermosztát nélkül is. Ekkor a készülék a visszatérő fűtővíz hőmérsékletét figyelve vezérli a készüléket. A beépített elektronikán a felhasználó által hét napra, napi két időintervallumra (pl. reggeli és délutáni) állítható be kazánindulás és leállás. Ezeken kívül természetesen a felhasználó állítja be a maximális leadott teljesítmény mellett a dátumot és a pontos időt is. A kazán többi, az üzemeltetés szempontjából fontos működési paraméterét a szakszerviz állítja be. Ezek a paraméterek például, a pellet és az égési levegő adott teljesítményhez tartozó mennyiségei, a gyújtási fázis pellet- és levegőmennyisége az égőtisztítás (kifújás) ideje, stb. Bonyolultabb feladatokra is alkalmas (HMV tároló töltés vagy akár előnykapcsolásos fűtés) a készülék, ezekben az esetekben megfelelő szabályozással kell a kazánt ellátni. Természetesen ennél a készüléknél is fontos a rendszeres tisztítás, karbantartás és felülvizsgálat.

A fentieket összefoglalva elmondható, hogy a BIODOM27 pelletkazánt választók, egy takarékos, megbízható, egyszerűen üzemeltethető de sok feladatra alkalmas készülékhez jutnak, nem utolsó sorban kedvező áron

Be Sociable, Share!
This entry was posted in Fűtés and tagged . Bookmark the permalink.