Napkollektoros rendszerek

Általános ismertető

A napkollektorok a Nap hősugárzását hasznosítják, azt összegyűjtik és abból rendszerint meleg vizet állítanak elő. A napkollektor feladata a Nap energiájának összegyűjtése és átalakítása hőenergiává amely alkalmassá tehető háztartási és ipari szolgáltatások biztosítására. A Nap energiáját hasznosító kollektor elnyeli a napsugár által közvetített hőt és azt átadja a kollektorban keringő folyékony, jó hőközvetítő folyadéknak. Az energiaátalakítás alapja, hogy a fény és részben a hő egy úgynevezett abszorber felületet melegít fel. Ez a hő aztán különböző kollektortípusokban más és más módon, de egy speciális fagyálló folyadékot (monopropilén-glikol) melegít fel, amely egy szivattyú segítségével egy tároló tartályon, pontosabban egy hőcserélőn keresztülhaladva leadja a megtermelt hőt. A napkollektorok használati meleg víz előállítására, medence vízének melegítésre, fűtés rásegítésre alkalmas berendezések.

Napkollektoros rendszerekből ma igen nagy választékot találunk. Rengeteg márka illetve típus kerül forgalomba. Alapvetően azért a kollektorokban rejlik a legfőbb különbségük. A köztudatban a sík kollektor és a vákuumcsöves kollektor kifejezés terjedt el.

Alapvetően három típusú termikus napkollektort különböztetünk meg: sík kollektorok, vákuumcsöves kollektorok és termodinamikus szolár rendszerek.

Bővebben: http://fontanaenergia.hu/napkollektor/altalanos-ismerteto


FM Modulkollektor

A „kicsi” TiSUN kollektor univerzálisan alkalmazható. Függőlegesen és vízszintesen is gyorsan és könnyen felszerelhető, minden tetőtípusba integrálható, szabadon és az épületen is felállítható. A TiSUN kínálatában megfelelő rögzítőrendszerek állnak rendelkezésre minden burkolattípushoz, vagy időjárásálló alépítménnyel alátámasztáshoz. A belső csövezet és a kollektorok egymás alatti összekapcsolása egyszerű kézi fogantyúkkal gyorsan végezhető el.

Bővebben: http://fontanaenergia.hu/napkollektor/tisun-napkollektork


TiSUN Thermosiphon system

Kollektor: Moduláris síkkolektor alumínium kerettel, lézerhegesztésű, nagy szelektivitású, teljes felületen működő abszorber (kígyóvonalban áramoltatva)

Alépítmény: Zománcozott melegvíztároló duplaköpenyes hőcserélővel (két emelkedő cső a napkollektoros feltöltéshez és a melegvíz-vételezéshez), 2 beépített magnézium áldozatanód. az elektromos útófűtés utólag opcionálisan felszerelhető.

Csővezetékek/tartozékok: Tartalmaz minden szükséges előre szigetet csövet és szerelvényt, biztonsági szelepet és fagyállót.

Burkolatok: Kétoldali csővezetékakna és egy elülső burkolat.

Ez egy napkollektoros melegvízrendszer. Könnyű beszerelés, gyors felfűtés, és nagy hatékonyság jellemzi.

A berendezés a termoszifonelv szerint működik, azaz a hőátadás teljes mértékben szivattyú és szabályozó nélkül, természetes hővezetéssel történik. A kollektorban felmelegített szolárfolyadék felemelkedik és a rendkívül hatékony felszállócsöves duplaköpenyes rendszeren keresztül átadja a hőt a zománcozott tárolóban levő ivóvíznek. A lehető legnagyobb napenergia-hozam érdekében ebben a rendszerben nagy szelektivitású abszorberek találhatóak.
Többféle változatban is kapható: 2,09 és 4,18 m2 bruttó felületű is van belőle.

Bővebben: http://fontanaenergia.hu/napkollektor/tisun-thermosiphon-system


TiSUN napkollektoros rendszerek

Az SWS napkollektoros melegvíz-előállító készlet az ideális „kompakt típus” az ingyenes napenergia melegvízkészítésre való használatához. Akkor is megőrzi a melegvizet, amikor a nap nem süt. A teljes készlet része a TiSUN FM modulkollektor (álló vagy fekvő), a BE-SSP(K) napkollektoros melegvíztároló és a TiSUNBMV használatimelegvíz-keverő.

A TiSUN napkollektoros készletek kivételes hatékonysága és eredményessége a teljesítményt befolyásoló komponensek gondos összehangolásán és a speciális fejlesztésű, szabadalmaztatott tárolótechnológián alapul.

Bővebben: http://fontanaenergia.hu/napkollektor/tisun-napkollektoros-rendszerek


Vákuumcsöves kollektor Jüllich Glas

Vákuumcsöves kollektor 20-30%-kal jobb hatásfokú a síkkollektorhoz képest. Téli időszakban ez a hatásfok még inkább megmutatkozik, akár háromszoros energiatermelés is elérhető. Téli, pl. -10 C-os hőmérsékletnél a szórt napsugárzás hatására is termel melegvizet és használható fűtésrásegítésként. Az úgynevezett “heat-pipe” hőcsöves rendszer lényege, hogy egy dupla üvegfalú vákuumcsőben – melynek belső üvegfelülete szelektív abszorber bevonattal van ellátva – egy rézcsövet helyezünk el. Ezt a hőcsövet részlegesen alacsony forráspontú folyadékkal töltjük, és vákuum alá helyezzük. A rézcső végén egy úgynevezett kondenzátort helyezünk el. Ezt a kondenzátort speciálisan kialakított csővezeték veszi körbe, amiben a fagyálló folyadék cirkulál. A visszahűtött gőz kondenzálódik, majd visszafolyik a cső aljába, és a folyamat kezdődik előlről. Nagy előnye még, hogy nem csak a merőleges besugárzásnál fejti ki maximális hatásfokát, hanem ettől eltérő szögű besugárzás esetén is (reggel, délután) jó hatásfokkal hasznosítható.

Bővebben: http://fontanaenergia.hu/napkollektor/vakuumcsoves-kollektor-jullich-glas

Be Sociable, Share!